TALLERS D'ALFABETITZACIÓ ENERGÈTICA WATT DEL CORB (febrer 2025) - Bona acollida i importants aprenentatges!
Aquest mes de febrer des de Watt del Corb, la comunitat energètica de la Vall del corb, hem organitzat un parell de tallers teòrico-pràctics impartits per Manel Rivero, d’Intiam Ruai. El primer sobre el rebut elèctric va tenir lloc el 12 de febrer a Conesa amb la participació d’unes 15 persones i el segon sobre eficiència energètica el vam fer el passat 26 de febrer a Guimerà, arribant a una trentena de persones.
Més enllà de l’èxit d’assistència, creiem que han estat clau per entreveure la foscor del model energètic global, adquirir informació pràctica per empoderar-nos i plantejar canvis en el nostre dia a dia beneficiosos per a nosaltres i per al planeta i revalidar la importància de les comunitats energètiques com a palanques de canvi per a una transició energètica justa!
L’energia és una necessitat i una despesa quotidiana ineludible però malauradament tenim un gran desconeixement del nostre consum d’energia i dels seus impactes. L’energia també és un negoci a mans de grans empreses que prioritzen el lucre a les quals no interessa que hi hagi consumidores ben informades i compromeses amb el planeta.
El seu gran motiu de lucre és la crema incontrolada de combustibles fòssils (gas, petroli i carbó) que malauradament és una de les causes de l’actual crisi climàtica.
Hem pogut constatar que més enllà del vehicle privat, el dia a dia de la nostra llar comporta un important impacte ambiental però també en la nostra butxaca. Els sistemes que habitualment utilitzem per escalfar-nos (aigua calenta, calefacció i cocció) són poc eficients i costosos i representen quasi un 50 % de l’energia que consumim de mitjana a una llar catalana.
És important avançar cap a una descarbonització i una electrificació de l’economia en general i de casa nostra en particular. Seria recomanable anar substituint les calderes i cuines de gas i gas-oil, per exemple (sistemes cars, poc eficients i grans emissors de gasos amb efecte d’hivernacle) per sistemes elèctrics més nets i eficients com les bombes de calor, l’aerotèrmia, les vitroceràmiques o cuines d’inducció, etc.
Aquests sistemes no només són més eficients (gastem menys energia per un mateixa finalitat) sinó que, a més, es poden abastir amb fonts d’energia renovable com per exemple instal·lacions d’energia solar fotovoltaica.
Conèixer la nostra corba de consum diari d’electricitat (que podem consultar a través del nostre comptador digital), adaptar els nostres hàbits a les les diferents franges horàries i la lògica de preus de cadascuna, comprovar si podem baixar la potència contractada (que suposa un cost fix mensual més elevat) o conèixer l’origen fòssil o renovable de l’energia que consumim són alguns aspectes essencials que vam abordar al taller sobre el rebut elèctric i que estan més al nostre abast del que pensem.
És imprescindible que les comunitats energètiques abordem aquestes qüestions bàsiques de fons i no comencem la casa per la teulada cobrint els nostres pobles i ciutats de plaques solars dimensionades en base a consums en alguns casos desmesurats o fins i tot innecessaris.
El coneixement i la reflexió sobre el nostre consum i el model energètic ha der ser un objectiu central de tota comunitat energètica.
Les plaques solars per sí mateixes no són la solució ni a escala global ni tampoc a escala local. De la mateixa manera que denunciem que a la Vall del Corb s’hi ha instal·lat o s’hi volen instal·lar macroprojectes energètics sense cap mena de planificació ni sentit que no donen resposta a les nostres necessitats ni les del planeta, la comunitat energètica ha de vetllar per minimitzar el consum de les nostres llars i negocis (en termes d’eficiència i eficàcia) i dimensionar bé els projectes d’autoconsum compartit d’energia solar fotovoltaica.
Compartint coneixement, les veïnes prenem consciència i aprenem com estalviar i millorar l’eficiència de la nostra llar, la nostra mobilitat, etc. Fer-ho juntes ens ho posa fàcil i ens fa pobles més resilients i sostenibles compromesos amb el futur.
Si vols entendre millor la teva factura de la llum i pagar menys, estàs interessat en rebre un assessorament per millorar l'eficiència energètica del teu habitatge, negoci o vols saber com ens organitzem, etc, informa’t!
I recorda que si ets d’un Ajuntament, entitat ambiental, sociocultural o veïnal de la Vall del Corb pots gaudir d’un taller gratuïtament. Tria aquell que més s’ajusti als vostres interessos i proposa’ns lloc i data a convenir.
Correu electrònic: wattdelcorb@valldelcorb.cat // Whatsapp: 627978569
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada